Moules Provençale

När jag är i Frankrike äter jag alltid Moules Provençale – dvs blåmusslor dränkta i smör, vitlök och örter. Men av någon anledning har jag inte fått in snitsen på den här rätten de två gånger jag försökt hemma. Anledningen (som jag vet nu) är att jag snålat på smöret som fan och det går ICKE. Smöret är ALLT.

Så tredje gången gillt, och denna gången blev det hur bra som helst. Med lite tips från kocken på Söderholmens fisk i Malmö Saluhall så blev det äntligen lyckat! Jag har inga direkta mått, men tänk bara ”extra allt” så kommer det bli hur bra som helst. Du behöver:

  • Blåmusslor (2 nät till 2 personer om det ska vara en huvudrätt skulle jag säga, ska man endast ha detta som förrätt räcker oftast 1 nät)
  • Färska kryddor
  • Vitlök
  • Smör
  • Citron
  • Grädde
  • Vitt vin
  • Shalottenlök
  • Gryereost

Såhär gör du:

Smält smör (mycket!) och blanda i en bunke med hackad vitlök, en skvätt citron, salt, peppar och färska hackade kryddor (tex timjan och persilja). Ställ åt sidan. Koka blåmusslor med grädde, vitt vin och schalottenlök (precis som om du ska göra en Moule Mariniere). När musslorna öppnat sig tar du upp dem med en slev och bryter bort det skalet där musslan inte ligger.

Lägg ut musslorna på en plåt och häll över ”krydd- och smörgojset” på musslorna. Tipset från kocken var även att ta upp grädden/vitt vin/schalottenlöken som du kokat musslorna med och hälla på också. Det var ett BRA tips!

Riv över massa gryereost och sätt in i ugnen på ca 175 grader i 5 minuter. Man KAN köra över lite ströbröd också för extra krisp, men eftersom jag är glutenintolerant så skippar jag det. Bon Appétit!