Fröken ”periodare”

Ändå sedan jag var en liten tös har jag gått in i perioder där jag är beroende av vissa livsmedel och rätter (inte när jag är ute och käkar på krogen utan hemma). Mamma brukar kalla mig för ”periodare” då jag alltid hålla på såhär. Det är så gulligt när jag kommer hem och hälsar på henne och hon köpt något i matväg som hon vet att jag älskar och som hon vill ha i kylen eller skafferiet för att göra mig glad. Däremot är det alltid lite näpet för henne när jag kommer ner och hälsar på igen och inte alls är inne  i samma ”matperiod” och ba ”åh nej jag äter inte avokado, keso och kalkon till lunch längre” så står mamma där med 13 avokados och kylen full av kalkon och keso liksom, hahah…stackars lilla mamma. Nä, så illa är det inte, men typ. 

Hur som, förutom skaldjur och cola light som jag ALLTID är beroende av så har det varit en hel del andra grejer under åren…

 • Oliver – Har ÄLSKAT oliver sedan jag gick på dagis. Mina föräldrar har berättat att jag hellre åt oliver än godis vilket kan tyckas märkligt om man är barn, men det kan ha att göra med mitt saltberoende. Har fortfarande alltid oliver i kylen.
 • Lakrisal – Jag åt en sån där rulle efter middagen varje dag i typ 3 månader för några år sedan. Mådde rätt illa till slut kan jag meddela. Älskar lakrisal men vi har en paus atm som kanske sträcker sig for life.
 • Blåbär – Åt en liten skål blåbär varje eftermiddag för ett år sedan. En av mina bättre grejer att vara besatt av kanske.
 • Rom & Creme fraiche – Jag älskade att äta denna röra på macka när jag var tonåring. Sjukt skum grej att bli beroende av. 
 • Soya – Äter fortfarande alldeles för mycket kikomans soya men kan typ doppa allt i den. I vintras hade jag en period då jag åt broccoli som jag doppade i sesamfrö och philadelphia och soya till lunch typ varje dag.
 • Räkost – Jag åt väldigt ofta knäcke eller riskakor med räkost till middag när jag var 20 år. Ingen skam, älskade skiten.
 • Vitamin C brus tranbär – Drack detta varje morgon när jag jobbade på Aftonbladet. ”Alla” tar ju sin kopp kaffe på morgonen men eftersom jag inte dricker kaffe blev det en brus för mig. Sjukt deppigt haha.
 • Selleri – Detta är fortfarande ett av mina favoritsnacks. Både med eller utan någon dipp till. Har nästan alltid selleri hemma. Så sjukt FRÄÄÄSCHT och gott ju. Sitter och knaprar på en just nu. 
 • Sylta – Något som inte är lika FRÄÄÄÄSCHT som selleri är antagligen sylta som jag alltid hade i kylskåpet för några år sedan och åt på knäcke. Händer inte lika ofta att jag äter det men jag tycker det är grymt gott (och JA, jag har full koll på vad det innehåller).
 • Makrill i tomatsås – Äter fortfarande detta sjukt ofta när jag inte vet vad jag ska äta till lunch hemma. 
 • Avokado – Ja vem fan har inte haft en avokadoperiod liksom? Det var avokado på knäcke, avokado med ägg, avokado med räkor för ett gäng år sedan….
 • Flädersaft – Mammas flädersaft…mmmmmm!!! Kan få enorma cravings efter den i perioder. 
 • Misosoppa – En av mina konstigaste grejer som jag varit besatt av är nog misosoppan. Jag köpte hem tiopack från Renee Voltaire och ”åt” varje dag under några månader när jag var i 25-årsåldern. Riktigt ätstörningsgrej usch!
 • Tonfisk – Speciellt röror med rödlök, majs, crème fraîche, oliver, sardeller och burktonfisk åt jag sjukt mycket av ett tag. Har fortfarande tonfiskcravingsperioder.
 • Babybel – Ja denna något ”plastiga” ost blev min favorit efter en skidresa i Val d’Isère när jag var 17 år. Åt dem typ varje dag ett halvår efter att jag kom hem från den resan. Kan fortfarande bli extremt sugen på Babybel, eller är det kanske så att jag vill vara 17 år igen?

Så vad går jag igenom för period just nu undrar ni förstås (inte). Jo det ska jag berätta, just nu är det väldigt mycket av detta ät- och drickbara i mitt liv:

 • Citronläsk och citronlemonad i alla former! Speciellt i sommar när det varit så varmt ute har jag känt en enorm craving efter citronlemonader. Dessutom är det barndomsminne för mig att dricka citronläsk – jag  kastas tillbaka till somrarna i Italien när jag drack San Pellegrino. Min favorit just nu är en italiensk goding som heter BIO.
 • Den senaste tiden har det blivit väldigt mycket salt- och vinägerchips. Det här har alltid varit min favoritsmak på chips, men i somras har det blivit väldigt mycket av den här varan till drinken. Två favoriter är dessa små påsar (Btw – Jag har en teori om att alla människor som gillar salt- & vinägerchips är otroliga människor, vilket brukar stämma helt väldigt bra.). 
 • Jag gillar inte söta smaker så mycket och är därför ingen frukt- eller sötsaksmänniska. Men sura smaker gillas! Passionsfrukt är min favoritfrukt som jag slukar just nu. Tycker dock det är liiite jobbigt att det är en frukt man inte bara kan ha med sig och äta ”på språng” utan måste ha kniv för att öppna och sked för att äta. Men det är ju också ett otroligt I-landsproblem.
 • Serdeller. Alltså denna enkla grej. Bara att öppna en burk och pressa över lite citron – et voilà! Sååå gott Det var allt för nu. Återkommer ang nya besattheter och cravings.